Propria Cures, Zwarte Bladzij, meest overschatte boek

AMSTERDAM (Novum) - Arnon Grunberg is met De Man Zonder Ziekte genomineerd voor De Zwarte Bladzij, de prijs voor het meest overschatte boek van het jaar. Hij moet de twijfelachtige eer delen met negen andere schrijvers, onder wie Hanna Bervoets, Leon de Winter en Oek de Jong. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Ook Johan Fretz, Ozcan Akyol, Francine Oomen, Thomas Rosenboom, Christiaan Weijts, Stephan ter Borg staan op de longlist van de prijs, die donderdag werd bekendgemaakt door studentenblad Propria Cures. De redactie van de literair-satirische uitgave wil met de prijs de stand van zaken in de uitgeverswereld op de korrel nemen.

Propria Cures is sceptisch over de 'jonge jongens en meisjes' die de kans krijgen om te debuteren omdat ze een 'spannend leven of een mooi gezicht hebben'. Tegelijk bestraft De Zwarte Bladzij meer 'gearriveerde auteurs' die niet meer hun best doen, 'omdat geen criticus het waagt hen negatief te bespreken'.

De 'winnaar' wordt op 15 maart bekendgemaakt tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso in Amsterdam. Diezelfde avond vindt om de hoek in de Stadsschouwburg het Boekenbal plaats, waar schrijvers en uitgevers bijeenkomen om de Boekenweek in te luiden.