Inspectie: Een masterdiploma van NCOI is niet altijd officieel erkend

Onderwijsinstituut NCOI heeft de afgelopen jaren studenten een masterdiploma gegeven dat officieel helemaal geen masterdiploma is. Daarmee heeft het instituut de wet overtreden. De Onderwijsinspectie heeft de school dan ook op zijn vingers getikt. Dat meldt de NOS. 

Uit een rapport van de inspectie blijkt dat zo’n vijfhonderd studenten de afgelopen vier jaar een illegaal diploma hebben gekregen. De NCOI heeft de studenten niet goed ingelicht over de waarde van hun diploma. Ook staan de cursussen en de officiële opleidingen door elkaar op de website en dat is volgens de Inspectie erg verwarrend. 

Cursisten kunnen nu in de problemen komen met solliciteren als blijkt dat hun diploma niet officieel erkend is. 

Klachten 

De inspectie begon in 2020 met een onderzoek nadat er verschillende klachten waren binnengekomen omtrent de werkwijze van het NCOI. De klachten gingen over onduidelijkheden bij studenten en de NCOI zou zich ook profileren als universiteit terwijl het instituut dat niet is. 

Verklaring NCOI 

NCOI laat in een verklaring aan dagblad Trouw weten dat de conclusies van de inspectie ‘onterecht zijn, juridische grond missen en zelfs in strijd zijn met de wet.’ Ook meldt het onderwijsinstituut dat de wetgeving omtrent diploma’s erg onduidelijk is en dat de inspectie zelf zijn eigen normen heeft verzonnen. 

Door: Nationale Onderwijsgids