Prinses Amalia vierde haar achttiende verjaardag met veel te veel gasten

Prinses Amalia heeft zaterdag in de tuin van Paleis Huis ten Bosch een feest gevierd vanwege haar achttiende verjaardag waarbij meer mensen aanwezig waren dan het maximum van vier personen dat volgens de coronaregels is toegestaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) na berichtgeving van De Telegraaf.

Om hoeveel gasten het precies gaat, is niet duidelijk. De Telegraaf zou van bronnen hebben gehoord dat er vele tientallen gasten waren. Demissionair premier Mark Rutte spreekt in een brief aan de Tweede Kamer over 21 genodigden, die "niet allemaal gekomen zijn". "De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren", zegt Rutte in de brief. "Ik vind dat een verstandige reactie."

Allen gevaccineerd en getest 

De RVD en Rutte beklemtonen dat alle gasten gevaccineerd waren en een coronatest hadden gedaan. "Ook hebben zij een gepaste afstand in acht genomen. De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan.

Op het laatste moment 

De voorlichtingsdienst en de premier geven aan dat de achttiende verjaardag van Amalia "een belangrijk moment in haar leven is". De meeste festiviteiten rond de geboortedag van de Prinses van Oranje waren afgelast vanwege de coronamaatregelen. Er was een en ander "in huis gepland", maar dat was "ruim voor de verjaardag" afgeblazen. Afgelopen zaterdag werd "op het laatste moment" alsnog het feestje georganiseerd in de paleistuin.

Oranjes worstelen met de corona-adviezen 

Het is niet de eerste keer dat de Oranjes worstelen met het eerbiedigen van de corona-adviezen van het demissionaire kabinet. Eerder hield de koninklijke familie geen afstand tijdens een reis naar Griekenland en bezocht Willem-Alexander een volkswijk tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal. Ook hier werd geen afstand gehouden en hoste hij mee met de feestvierders.

Door: ANP