Historicus Ewoud Sanders wint Groenman Taalprijs voor taalrubriek WoordHoek

Taalhistoricus Ewoud Sanders krijgt de Groenman Taalprijs voor zijn taalrubriek WoordHoek. In die rubriek, die twintig jaar lang in NRC Handelsblad stond, gaat hij meestal in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Sinds begin dit jaar is de column te vinden op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal.

"Ewoud Sanders weet zijn lezers liefde voor en kennis van de Nederlandse taal bij te brengen. In twintig jaar tijd, en in meer dan duizend NRC-artikelen (waarvan een selectie is gebundeld in de Walburg-uitgave Helder mij even op), heeft Sanders zijn talrijke lezers meegevoerd naar alle lagen van onze taal. Daarvoor verdient hij lof", aldus het juryrapport. De taalhistoricus krijgt de onderscheiding zaterdag in het radioprogramma De Taalstaat.

De Groenman Taalprijs

De Groenman Taalprijs bestaat sinds 1993 en wordt elke twee jaar toegekend aan iemand die "uitblinkt door een helder, levend taalgebruik" of aan iemand die "op een duidelijke, informatieve, liefdevolle manier schrijft over taal". Eerdere winnaars zijn onder anderen Paul Witteman (1993), Frits Spits (1997), Kees van Kooten (1999), Adriaan van Dis (2007) en Tom Lanoye (2018).

Door: ANP