Sambo maakt stuk over etnisch profileren voor middelbare scholen

Raymi Sambo heeft zijn theatervoorstelling F*ck the Police, over etnisch profileren, gefilmd. Binnenkort wordt deze registratie getoond op middelbare scholen, heeft de acteur donderdag laten weten. Het was de bedoeling dat Sambo de voorstelling dit seizoen opnieuw zou gaan spelen, maar dit ging vanwege de coronalockdown niet door.

"De voorstelling richt zich op het vasthouden aan idealen, het maken van keiharde keuzes en etnisch profileren", aldus Sambo. "Jarenlang was de overtuiging dat etnisch profileren in Nederland slechts een incident was, maar tegenwoordig wordt steeds duidelijker dat het een terugkerend fenomeen is in bijna de hele Nederlandse maatschappij."

Discriminatie

F*ck the Police toont niet alleen het etnisch profileren op straat maar ook discriminatie binnen het politie-apparaat zelf. Het publiek ziet zes Nederlanders met verschillende achtergronden in de grote stad: gewone jongens en meisjes maar toch worden zij op straat vaak door de politie aangehouden. Sambo liep ter voorbereiding een dag mee met een Rotterdamse inspecteur van politie.

De voorstelling die op scholen wordt getoond eindigt met foto's van mensen die onder de verantwoordelijkheid van politie om het leven gekomen zijn. Sambo draagt F*ck de Police op aan Sammy Baker, een vriend van hem en bekende Instagrammer, die vorig jaar in Amsterdam werd doodgeschoten.

Door: ANP