10 voor Taal met Harm Edens in april van start

Het programma 10 voor Taal, dat na twaalf jaar afwezigheid terugkomt op de Nederlandse televisie, is vanaf april te zien. De taalquiz werd tot en met 2009 uitgezonden door de NPO, maar zal vanaf 22 april wekelijks te zien zijn bij SBS6.

Het programma, met grappige taalpuzzels, spellingkwesties en vragen over spreek- en leenwoorden en afkortingen, wordt door Harm Edens gepresenteerd. De presentator van Dit was het nieuws zegt in een verklaring al zijn hele leven van taal te genieten. Maar dat is niet de enige reden om zich aan het programma te verbinden. "Taal verbindt, maar de laatste tijd neemt de laaggeletterdheid toe door bijvoorbeeld een teveel aan beeldtaal of door gaming. We hebben taal nodig, om elkaar te blijven begrijpen. Nu meer dan ooit", zegt Edens.

Samen met bekende Nederlanders wil de presentator de kijkers ook vermaken terwijl zij er iets van opsteken. Zo moeten de twee kandidaten in een van de spellen van de quiz grappige, verstopte taalfouten ontdekken. In de ronde Brengels worden Nederlandse woorden en uitdrukkingen naar het Engels vertaald, waarna de BN'ers moeten raden wat de oorspronkelijke Nederlandse versie was. Welke BN'ers bij Edens in de studio langskomen, wordt later bekendgemaakt.

Het programma was voor het eerst te zien in 1989 en werd toen gepresenteerd door zanger Robert Long. Een reeks presentatoren verder is het de beurt aan Edens. "We moeten de lol terugbrengen. Daar gaan we in 10 voor Taal mee aan de slag. Ik heb er zin in en de kijker hopelijk ook!"

Door: ANP