Logo_cbr_logo

Wanhoop over het voor de negende keer zakken voor zijn rijexamen, leidde er op 3 januari van dit jaar toe dat een 39-jarige man uit Syrië brand stichtte in het gebouw van het CBR in Rijswijk. Dat rijbewijs was een obsessie geworden. "En als iets of iemand mij onder druk zet of mij boos maakt dan kan ik mijzelf niet onder controle houden." Dit meldt het Openbaar Ministerie.

Verdachte was al lange tijd bezig om een rijbewijs te halen, omdat hij vrachtwagenchauffeur wilde worden. Zonder rijbewijs geen werk, was zijn gedachte. Zodra hij weer wat geld had, probeerde hij het opnieuw. 7.000 euro had hij er inmiddels al aan uitgegeven. Maar steeds opnieuw lukte het niet. De frustratie werd almaar groter.
 
Tot de zitting vandaag heeft verdachte gezegd dat hij zich niets kon herinneren, iets wat de deskundigen niet geloofden. In de rechtszaal heeft hij uiteindelijk bekend en zijn excuses aangeboden. Hij heeft ook gezegd mee te willen werken aan behandeling, maar alleen zonder opname in een kliniek. Verdachte heeft last van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis, verergerd sinds hij in Syrië werd neergeschoten. Hij is achterdochtig en heeft vooral het ziekelijke idee dat hij continu door iedereen wordt benadeeld.
 

Grote impact

Die ochtend in januari leidde dat ertoe dat hij met een kan benzine het CBR-gebouw binnen liep en daar een fikse brand veroorzaakte. Voor personeel en andere aanwezigen is een zeer gevaarlijke situatie ontstaan. Mensen konden ternauwernood de vlammenzee en dikke rook ontvluchten.
 
De schade aan het pand was enorm en is nog steeds niet helemaal hersteld. En ook de maatschappelijke impact was groot: talloze geplande examens konden plots niet meer doorgaan of moesten worden verplaatst, met alle gevolgen van dien voor de gedupeerden.
 

Strafeis

Deskundigen adviseren om verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat de kans op herhaling anders groot is. Het OM heeft daarom tbs met dwangverpleging geëist, maar vindt daarnaast ook een straf nog op zijn plaats.
 
De officier van justitie vroeg daarom aan de rechtbank om de verdachte te veroordelen tot tbs met dwangverpleging en een celstraf voor de duur van 3 jaar. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
 
Door: Nationale Onderwijsgids