CPNB: Nederlanders lezen vooral meer fictie en kinderboeken door corona

Nederlanders zijn flink meer gaan lezen sinds de uitbraak van de coronacrisis. Van alle volwassenen heeft 52 procent gelezen sinds half maart. Dat blijkt uit een groot onderzoek van boekenkoepel CPNB naar de effecten van de online campagne IkLeesThuis.

Vooral de ‘lichte lezer’, die gemiddeld tussen de één en drie boeken per maand leest, is meer gaan lezen tijdens de isolatieperiode. Deze groep leest nu gemiddeld eens per week een boek. Er lezen in Nederland momenteel zelfs meer mensen boeken dan dat er mensen naar Netflix kijken; dit doet slechts 43 procent van de ondervraagden met regelmaat.

De populairste genres zijn fictie en kinderboeken. Het aantal boeken dat in Nederland wordt verkocht, is in omzet vrijwel gelijk gebleven sinds de coronacrisis uitbrak. Boekhandels verloren echter wel terrein en verkochten een kwart minder boeken tijdens de coronaperiode, wat over deze periode neerkomt op 15 miljoen euro verlies. Dit segment ging naar verkoopsites die hun aandeel met een derde zagen groeien.

Stichting CPNB, de koepelorganisatie van het boekenvak, maakt zich zorgen over het voortbestaan van fysieke boekwinkels in Nederland.

Door: ANP