Normal_museum__cultuur__kunst

Van 8 tot en met 14 april vindt de vijfde Nationale Museumweek plaats. In acht pop-upmusea door het hele land stellen scholieren uit het voortgezet onderwijs deze week hun eigen tentoonstelling samen. In Zutphen, Lelystad en Zierikzee zijn ‘gouden pop-up musea’ onderdeel van de Museumweek-hoofdprogrammering. Dit meldt de Nationale Museumweek.

Een pop-up museum laat verschillende aanknopingspunten zien voor lesprogramma’s over burgerschap, CKV en andere vakken. Dit is voor zowel leerlingen als andere scholieren, ouders en andere mensen in de stad interessant. Bovendien maakt een museum zelf hierdoor mee om door de ogen van jongeren te kijken naar hun eigen collectie.
 
Musea dragen bij aan de persoonsvorming en het kritisch denkvermogen van leerlingen door ze zelf als curator een tentoonstelling samen laten te stellen en in te laten richten. De leerlingen moeten daarnaast uitleggen waarom zij voor bepaalde voorwerpen gekozen hebben. Het is leerzaam voor kinderen zich al vroeg te binden met museale collecties. 
 
De Nationale Museumweek is een jaarlijks evenement waarbij ruim 400 musea in Nederland hun collecties op een speciale manier laten zien. Op die manier nodigen ze ambassadeurs, fans en nieuw publiek uit om zich te laten inspireren en verrassen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids