Normal_190201foto_sobibor

Scholieren van het Nuborgh college uit Elburg hebben op woensdag 30 januari 2019 een lespakket en het boek ‘Sobibor’ aangeboden aan de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, Kees van Baak. Dit meldt provincie Gelderland.

Lespakket en boek

Het lespakket is bedoeld voor scholieren van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De lessen volgen de levensverhalen van een aantal Nederlanders, zoals de Winterswijkse schilder Max van Dam en de familie van het jonge meisje Daatje Frank uit Echteld. Ook is er een boek ontwikkeld over Sobibor. Het is het eerste toegankelijke boek waarin het verhaal wordt verteld van het vernietigingskamp Sobibor en het archeologisch onderzoek wat daar heeft plaatsgevonden. Het boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in Sobibor en verschijnt in het Pools, Engels, Duits en Nederlands.

Verhalen uit  de Tweede Wereldoorlog

Gelderse scholieren zijn de afgelopen jaren naar vernietigingskamp Sobibor in Polen geweest. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier ten minste 170.000 Joden vermoord. Cultuurgedeputeerde Josan Meijers is blij dat het boek en lespakket klaar zijn om in gebruik te nemen. ‘Het is en blijft een relevant onderwerp, ook voor de Gelderse geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat jongeren actief mee kunnen doen in gesprekken over samenleven in een multiculturele samenleving. Verhalen uit WOll helpen daarbij.’

International Youth Meeting

De provincie is actief betrokken bij projecten om de herinnering aan vernietigingskamp Sobibor levend te houden. Zo nemen sinds 2013 scholieren uit Gelderland deel aan de International Youth Meeting die jaarlijks gehouden wordt rond 14 oktober, de dag waarop de roemruchte opstand in Sobibor plaatsvond.

Meer informatie over het lesmateriaal over Sobibor via de website van provincie Gelderland

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids