Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

De gemeente Amsterdam is op zoek naar vrijwillige taalcoaches. Een taalcoach helpt een anderstalige bij het Nederlands leren spreken in de dagelijkse praktijk. Dit meldt gemeente Amsterdam. 

Als taalcoach spreek je wekelijks met iemand af. De bedoeling is dat iemand beter Nederlands leert spreken en meer te weten komt over Nederlandse (of Amsterdamse…) gebruiken en gewoonten, oftewel de Nederlandse samenleving. Het hoeven dus geen echt ‘taallessen’ te zijn, maar eerder: goede en gezellige gesprekken. 
 
Het is mogelijk om kosteloos trainingen volgen en er zijn boeken, inspiratietips, online programma’s en apps om u als taalcoach op weg te helpen. Er zijn diverse organisaties die taal coaching organiseren in Amsterdam. De één is er speciaal voor vluchtelingen, de ander zit in bepaalde stadsdelen. De één biedt een uitgebreide introductie aan, de ander koppelt u meteen aan een taalcursist. 
 

Project Taalcoaches

Het Project Taalcoaches 2019 is een onderdeel van het Beleidskader Taaloffensief 2019-2022. Het project wordt al sinds 2009 in Amsterdam uitgevoerd. Sinds 2011 doet Amsterdam dat met eigen middelen. De subsidieregeling voorziet in het subsidiëren van vrijwilligersorganisaties voor het werven, vormen en begeleiden van taalkoppels. Het streven is om met het beschikbare budget zo’n 400 taalkoppels te vormen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids