Normal_drawing-board-2863664_960_720
Op vrijdag 12 oktober om 16.00 uur wordt deze tentoonstelling over technisch tekenen in ontwikkeling geopend in de Gieterij 200 te Hengelo door Trudy Vos, lid College van Bestuur ROC van Twente. De bezoeker ervaart er het vakmanschap van het oude tweedimensionale tekenen en maakt tegelijkertijd kennis met de toekomst van driedimensionaal modelleren. Dit meldt ROC van Twente.
 

De expositie bestaat uit gigantische tekeningen van stoommachines, turbines, energiecentrales en suikerfabrieken van Stork uit de periode van 1880-1970. Daarnaast vind de bezoeker er tekeningen van de scheepsdieselmotor van Stork die als lesmateriaal zijn gebruikt op het ROC en bij Saxion als introductie met digitaal tekenen. Onder begeleiding van de docenten is deze motor tot in het kleinste detail getekend in 3D en tot animatie ontwikkeld. Deze tekeningen komen ter beschikking van ons onderwijs en het techniekmuseum Oyfo. Een derde component is de beschrijving van de ontwikkeling van de dieselmotor bij Stork vanuit economisch, sociaal en technisch oogpunt, dat in boekvorm gaat verschijnen. Het eerste deel van het boek wordt ook gepresenteerd tijdens de opening.

De tentoonstelling is een samenvatting van bovenstaande elementen waar zo'n drie tot vier jaar aan gewerkt is. Er is een keuze gemaakt uit de mooiste, meest complexe en oudste tekeningen, in totaal zo'n honderd exemplaren. Sommige tekeningen zijn ware kunstwerken en laten het geweldige vakmanschap van de makers ervan zien. Ook het nieuwe tekenen neemt een prominente plaats in.

Wil Kuipers is een van de initiatiefnemers. “De tentoonstelling is interessant vanuit historisch oogpunt,  het laat namelijk een deel van de geschiedenis van Stork zien in tekeningen, die veelal als bedrijfsgeheim zijn vernietigd” vertelt hij. Daarnaast werpt het een andere blik op techniek: “Tekenen en construeren zijn essentiële onderdelen binnen de techniek. Zeer interessant voor onze (potentiele) studenten die denken aan technische opleiding”. Voor technici biedt de expositie een uitgelezen kans om zich eens op een andere manier onder te dompelen in de mogelijkheden binnen de techniek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids