Logo_universiteit_leiden__2_

Op 5 maart van dit jaar gaat er vanuit de Universiteit Leiden een gratis online cursus van start, een zogeheten Massive Open Online Course (MOOC), dat als doel heeft om een realistisch beeld te creëren van de wetenschap. Deelnemers worden daarnaast bewust gemaakt van integriteitskwesties in de wetenschap. Veel wetenschappers raken namelijk nog regelmatig in opspraak door dit soort kwesties. Dat meldt de Universiteit Leiden.

De cursus is te volgen via het online platform Coursera van de universiteit. In de MOOC van de Universiteit Leiden wordt veel gewerkt met visueel materiaal, waardoor de cursus levendig en dynamisch genoemd kan worden. Wetenschapsfilosoof Bas Haring en wetenschapshistoricus Frans van Lunteren zullen de cursus leiden.

De MOOC is gebaseerd is op een speelfilm, waarin de hoofdpersonen met verschillende wetenschapsdilemma’s worden geconfronteerd. Allerlei dilemma’s komen aan bod, waar vervolgens over gediscussieerd kan worden. Volgens Haring kunnen dilemma’s door middel van een fictieve film beter invoelbaar worden gemaakt. Dat komt de discussie over een bepaald onderwerp vervolgens ten goede, zo zegt hij.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids