Normal_bril_studieboek_studeren_marker_lezen_boek

Over de verengelsing in het hoger onderwijs wordt op 29 november aanstaande een symposium georganiseerd door de Hogeschool Rotterdam en ScienceGuide. Onlangs is bekend geworden dat onder meer Peter Duisenberg (VSNU), Rhea van der Dong (ISO) en Presley Bergen (BON) zullen spreken op het symposium met het thema ‘Taal Centraal’. Dat meldt ScienceGuide. 

Pieter Duisenberg is nog maar een tijdje voorzitter van de VSNU. Toen hij Kamerlid was, juichte hij de internationalisering in het hoger onderwijs toe. Als voorzitter heeft hij tegenwoordig te maken met het vinden van een balans tussen studentengroei op basis van internationale studenten en het behoud van de kwaliteit van het onderwijs. Op het symposium gaat Duisenberg de discussie over verengelsing aan met voormalig KU-Leuven rector Rik Torfs.

Rhea van der Dong komt aan het woord namens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zij is bang dat instellingen zich meer laten leiden door financiële dan door inhoudelijke motieven wat betreft de verengelsing. Het ISO stelde onlangs nog dat de taalbeheersing van havo- en vwo-leerlingen niet voldoende is voor onderwijs in het Engels.

Presley Bergen is neerlandicus en daarnaast woordvoerder van Beter Onderwijs Nederlands (BON). Ook hij zal een van de sprekers zijn tijdens het taalsymposium. In 2006 is BON in het leven geroepen om “het zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming.” Volgens de vereniging is de verengelsing in het hoger onderwijs schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Ook is het in strijd is met de wet. De organisatie is daarom bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de staat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids