Normal_lezen__studeren__boek__huiswerk__student

Om laaggeletterdheid echt te verminderen, is een investering in de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt broodnodig. Dat zijn werknemers en werkzoekenden in beroepen met veel onzekerheid en lage lonen. FNV wil zich inzetten voor deze mensen. Dit meldt FNV.

FNV-vicevoorzitter Mariëtte Patijn: “Alle respect voor werkgevers die zich inspannen om laaggeletterdheid op de werkvloer te verminderen. Maar die inzet blijft teveel beperkt tot de werknemers met een vast contract. Juist mensen met onzeker werk, in sectoren waar de concurrentie op lonen moordend is, hebben vaak taalproblemen.”
 
Onder assemblagemedewerkers, chauffeurs, bouwvakkers, keukenhulpen, loonwerkers in de landbouw, schoonmakers en verzorgenden heeft zelfs één op de vijf de grootst mogelijke moeite om een veiligheidsinstructies te lezen of een formulier in te vullen. Het probleem doet zich niet alleen voor onder mensen die niet in Nederland geboren zijn. In de Achterhoek bijvoorbeeld, komt laaggeletterdheid meer dan gemiddeld in Nederland voor, juist onder autochtonen.
 
Mariëtte Patijn komt op woensdag 6 september naar Hengelo (Gelderland) om met FNV-leden en andere betrokkenen in de regio te praten over mogelijkheden om het tij te keren. “Juist hier verdwijnen banen en is omscholing nodig. Dat is al helemaal een probleem als je laaggeletterd bent. Wij hebben ook een taak hierin als vakbond.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids