Normal_prinses_laurentien

Vandaag opent Prinses Laurentien samen met minister Bussemaker de jaarlijkse Week van de Alfabetisering (4 tot en met 10 september). Zij introduceren daarbij samen met ex-laaggeletterden de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland: een ludieke actie om het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken en een breed publiek op te roepen te helpen met een ‘goede daad’ voor laaggeletterdheid. Dit meldt Stichting Lezen & Schrijven.

In een Goede Daden Winkel betaal je niet met geld, maar met een goede daad voor laaggeletterdheid. Als je deze daad deelt op sociale media en belooft uit te voeren, heb je betaald en krijg je het item mee. De winkel is gevuld met een assortiment aan planten, die ter beschikking zijn gesteld door tuincentrum GroenRijk. De prinses en de minister zoeken tijdens de opening als eerste een plant uit en delen hun goede daad met het aanwezige publiek en via social media.
 
Op 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, opent Inge Ipenburg een grote Goede Daden Winkel voor het winkelend publiek op het Promenadeplein in Zoetermeer. Ook elders in het land openen deze week ruim 40 Goede Daden Winkels. 
 
Online kan iedereen meedingen naar een van de bijzondere items die André Kuipers, André Rieu, Yvon Jaspers, Humberto Tan, Gers Pardoel en andere bekende Nederlanders hebben gedoneerd als hun goede daad. Met behulp van deze socialmedia-actie wordt een sneeuwbaleffect aan goede daden voor laaggeletterdheid gecreëerd. “Iedereen kan helpen om het taboe te doorbreken door een goede daad te doen en te delen”, aldus Merel Heimens Visser. Meer informatie is te vinden op weekvandealfabetisering.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids