Normal_vrachtwagen_transport_henk_1282

Al zo’n 250 schoolgroepen in de provincie Utrecht volgden dit jaar de vernieuwende les van Blindspot over de gevaren van de dode hoek. Het maken van een rap over dit onderwerp maakt onderdeel uit van de les. Leerlingen en docenten zijn erg enthousiast over de les, die voor het eerst in de provincie Utrecht is ingezet. Dit meldt de provincie Utrecht.

Met een mooie rap over de gevaren van de dode hoek heeft de bovenbouw van basisschool Eben Haëzer in Jaarsveld de rapcontest van BlindSpot gewonnen. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof van de provincie Utrecht, die deel uitmaakte van de jury, reikte op 28 juni voor het eerst de prijs uit: een fraaie beker en de leerlingen mogen hun eigen rap in een echte studio gaan opnemen. 
 
Verbeek-Nijhof is blij dat de les aanslaat, want in gebieden waar naast vrachtwagens ook steeds grotere landbouwvoertuigen vaak de kwetsbare fietsers kruisen, is de kennis die met deze les gedeeld wordt van levensbelang. De bovenbouwers van nu zijn de brugklassers van de nabije toekomst. Dan moeten de leerlingen ineens alleen en vaak in groepsverband langere afstanden fietsen naar hun nieuwe middelbare school.
 
De gastdocenten van organisator Traffic Skills hebben allemaal hun sporen verdiend in de rapwereld en zijn zeer gemotiveerd om de leerlingen de gevaren van de dodehoek bij te brengen. Door middel van schaalmodellen en technische snufjes laten ze de leerlingen eerst zien en ervaren op welke plek ze het beste zichtbaar zijn voor chauffeurs van vaak enorme voertuigen. De leerlingen prenten die kennis in hun geheugen door zelf rond een bestaand refrein de coupletten van een rap te schrijven. 
 
Met het insturen van een film van hun eigen rap doen scholen mee aan de rapcontest die aan de les verbonden is. De leerlingen van basisschool Eben Haëzer hebben deze dus gewonnen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids