Normal_studenten_computer_computerlab_online_digitaal

De Human Capital Agenda (HCA) is een actieplan gestart door de provincie Limburg om aan de groeiende vraag naar ict-professionals binnen en buiten de sector te voldoen én om het onderwijs af te stemmen op de enorme digitale ontwikkelingen. REGITEL en de Provincie Limburg organiseerden samen met de Brightlands Smart Services Campus de kick-off van de Human Capital Agenda ICT. Een interactieve middag waar ondernemers, werkzoekenden, studenten, young professionals en overige belangstellenden elkaar ontmoetten in een dynamische omgeving. Dit meldt provincie Limburg.

Bedrijven en onderwijsinstellingen kunnen meer doen om mensen te kwalificeren voor de banen van de toekomst, vinden de agendapartners. Het gaat hierbij zowel om studenten en werkzoekenden als werkenden. Bijvoorbeeld in de vorm van workshops, masterclasses stageplekken en gastdocentschappen die zo vroeg mogelijk in het onderwijsproces ingezet worden, alsook daarna via her- en bijscholing gedurende de hele loopbaan.

Gedeputeerde Hans Teunissen van Onderwijs licht toe: “Wij hebben het vaak over de student, maar nooit met de student! Ik pleit daarom voor een quatro helix, waarin studenten – naast bedrijven, onderwijs en overheden- een prominente rol spelen. Door het bedrijfsleven te koppelen aan het onderwijs ontstaan diverse dwarsverbanden: studenten en docenten leren in de praktijk en bedrijven halen kennis binnen en kunnen talenten behouden voor onze regio.”

De Human Capital Agenda ICT richt zich op het optimaliseren van aansluiting van het aanbod op de vraag door kwalitatief hoogstaand onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Ook richt de Human Capital Agenda ICT zich op het optimaliseren van de instroom van de ict-sector en het verbeteren van het beroepsperspectief door te investeren in duurzame inzetbaarheid.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids