Normal_schrijven88

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat laaggeletterdheid de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna 1 miljard euro kost. Hogere gezondheidskosten, kosten voor uitkeringen, lagere productiviteit van de laaggeletterden die werken en gemiste belastinginkomsten zijn de grootste kostenposten. De overheid, de belastingbetaler, werkgevers, zorgverzekeraars en vooral de laaggeletterden zelf betalen deze rekening. Dit meldt Stichting Lezen & Schrijven.

Het rapport laat de volgende kostenposten zien: Laaggeletterden zijn vaker werkloos en doen vaker een beroep op sociale zekerheid (kosten: 104 miljoen euro). Ze hebben een lager inkomen dan wanneer zij zouden werken (minder inkomsten, kosten: 34 miljoen euro). Laaggeletterden die een baan hebben, hebben lagere salarissen (lagere productiviteit, kosten: 330 miljoen euro). Hierdoor loopt de overheid een flink aantal belastinginkomsten mis (kosten: 239 miljoen euro). Ook zijn de kosten voor gezondheidszorg van laaggeletterden hoger dan van mensen die geen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen (kosten: 264 miljoen euro).
 
Op dit moment wordt in Nederland minder dan 5 procent van alle laaggeletterden bereikt. Door laaggeletterden beter te herkennen, bijvoorbeeld bij de dokter, het UWV of de schuldhulpverlening kunnen meer laaggeletterden gevonden en doorverwezen worden naar een cursus. Dan moeten wel de huidige wachtlijsten weggewerkt worden en meer cursussen aangeboden worden op scholen in alle gemeenten. Voor de mensen voor wie een cursus op school nog een brug te ver is, kunnen meer vrijwilligers getraind worden die (onder begeleiding van een docent) met de mensen oefenen en ‘leeskilometers’ maken. Met deze aanpak vindt 19 procent van de cursisten binnen een half jaar een baan of maakt een carrièrestap. Hiervoor is wel een flinke investering nodig.
 
Onderzoek van de Universiteit van Maastricht (september 2016) laat zien dat de Nederlandse overheid relatief weinig investeert in volwasseneneducatie, vergeleken met onze buurlanden en Scandinavië. Vrijwel alle noordwestelijke Europese landen hebben een groter budget per inwoner dan Nederland. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids