Normal_kind_mishandeling_bed_bang_ansgst_verdriet_slapen

Kinderen met angstklachten krijgen vaak op den duur een angststoornis en hebben meer kans op depressies. Echter: tachtig procent van deze kinderen krijgt géén hulp. Onderzoekers dr. Ellin Simon en dr. Eva de Hullu van de Open Universiteit ontwikkelen een laagdrempelige onlinetraining speciaal voor deze kinderen. Fonds Psychische Gezondheid financiert het onderzoek mede. Dit meldt Open Universiteit.

De angststoornis is de meest voorkomende psychische aandoening bij kinderen. Juist omdat vroege angstklachten vaak escaleren, zijn snelle opsporing en laagdrempelige behandeling erg belangrijk. Wordt er niets gedaan, dan kunnen kinderen niet alleen ernstiger angstklachten ontwikkelen, maar ook meerdere angststoornissen naast elkaar krijgen.
 
De onderzoekers kiezen voor een onlinetraining, omdat die gemakkelijk toegankelijk is, zodat er veel meer kinderen bereikt kunnen worden. Kinderen kunnen de training individueel volgen. De training wordt gebaseerd op de bestaande face-to-face training Leer te Durven (Simon & Bögels, 2014), waarvan het effect wetenschappelijk bewezen is. Volgend jaar wordt de onlinetraining uitgebreid onderzocht op effectiviteit en werkingsmechanismen. Hiervoor gaat de Open Universiteit een grote onderzoeksgroep werven. 
 
Uit onderzoek blijkt dat ruim 56 procent van de scholieren depressieve periodes doormaakt. Oorzaken van depressiviteit zijn angstgerelateerd: jongeren geven aan bang te zijn voor de dood, voor de toekomst, om te falen. Ook eenzaamheid wordt genoemd. Slechts 14 procent van de ondervraagde jongeren praat over zijn depressie met een  vertrouwenspersoon op school en maar 18 procent durft depressieve gevoelens te delen met klasgenoten.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids