Normal_download__1_

Op 1 en 2 december 2016 bracht een delegatie van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen een bezoek aan Zeeland. Tijdens het bezoek deden de ambtenaren inspiratie op voor het toekomstige rijksbeleid op het gebied van onderwijs. Dat zal, meer dan voorheen, in samenspel met de regio’s worden ingevuld. Dit meldt provincie Zeeland.

Een busreis leidde de bezoekers langs diverse bedrijven en onderzoeksinstellingen die passen bij het Zeeuws DNA. Een terugkerend thema in het gesprek was Campus Zeeland; het netwerk van bedrijven en instellingen die zich inspannen om de concurrentiekracht van de Zeeuwse economie te versterken. Via tal van ontmoetingen kreeg het ministerie een kijkje in de keuken bij bedrijven. Ook verdiepten zij zich in de samenwerking die er in Zeeland is tussen onderwijs, overheid en ondernemers.
 
Het gezelschap ging onder andere naar Zeeuws-Vlaanderen, waar ze in het Huis van de Techniek werden bijgepraat over de ontwikkelingen in het techniekonderwijs. Bij Dow Benelux BV vertelde Neldes Hovestad over het belang van het Bèta College voor het Zeeuwse bedrijfsleven. Studenten van de UCR verzorgden vervolgens een rondleiding after-dinner-walk langs Middelburgse studentenhuizen.
 
De vrijdag was gevuld met bezoeken aan de Kenniswerf en DOK41. Daar vertelden vertegenwoordigers van Smart Delta Resources en Zeeland Connect over het belang van kennis- en innovatienetwerken voor de regio.
 
Bas Derks, ministerie van Onderwijs: "Zeeland is voor ons een inspiratie. Wij willen helpen het regionaal ecosysteem sterk te maken. De uitdaging in Zeeland is vergelijkbaar met regio's die in een delta leven. Een initiatief als de Delta Academy is daar een mooi voorbeeld van. Onder de noemer 'Gelijke Kansen' worden overgangen van studenten die bijvoorbeeld van vmbo naar mbo of van mbo naar hbo gaan, bevorderd. Daar komt geld voor vanaf volgend jaar."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids