Normal_zonneenergie_zonne-energie

In september 2016 was de vierde editie van de Kids Climate Conference (KCC), een initiatief van het Wereld Natuurfonds en Center Parcs. In totaal deden 175 kinderen uit Nederland en België mee aan het duurzaamheidsevenement. Zij bedachten oplossingen om zo veel mogelijk energie te besparen. Die oplossingen worden overhandigd aan de commissie voor Infrastructuur en Milieu. Dit meldt de Tweede Kamer.

De deelnemende kinderen waren tussen de 8 en 14 jaar en stortten zich op het thema energie. Er waren boeiende workshops van het Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, Klimaatverbond, Nederland Schoon, EON, E-NI en Waterspaarders. Verder was er ook een dialoog onder leiding van Laurentien van Oranje van de Missing Chapter Foundation. Na afloop kwamen de kinderen met heel veel ideeën om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen. Veertien hiervan worden morgen overhandigd aan de commissie voor Infrastructuur en Milieu. De jury had deze veertien ideeën uitgekozen omdat deze het meest creatief en bruikbaar waren. 
 
De ideeën zijn heel divers te noemen. Op het gebied van recyclen willen de deelnemers een online platform ontwikkelen waarop recycle-projecten worden gedeeld en waarop men kan reageren. Ook moet er een spelletjespakket komen waarbij kinderen leren om plastic te recyclen. Verpakkingen kunnen hergebruikt worden en voor elke gekapte boom moet een nieuwe worden geplant. 
 
Daarnaast waren er ideeën rond eten: lokaal en seizoensgebonden eten is beter. Om daarbij te helpen kan eten uit verre landen duurder worden gemaakt dan lokale producten. Ook kunnen scholen in openbare moestuinen werken: samen planten, samen werken, samen eten. 
 
Tenslotte waren er oplossingen voor het beter omgaan met energie. Het idee werd geopperd om energie uit jezelf halen, bijvoorbeeld je telefoon opladen terwijl je fietst. En kinderen moeten vaker buitenspelen in plaats van energieslurpende apparaten te gebruiken. Ook vonden de deelnemers dat omwonenden van windmolens goedkoop of gratis van deze opgewekte energie gebruik mogen maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids