Soundos el Ahmadi te gast bij College Tour Rijksuniversiteit Groningen, foto: Miho

Rijksuniversiteit Groningen (RuG) organiseert 23 november een symposium speciaal voor zo’n 120 scholieren van het vwo. Centraal staat het thema ‘Religie en Media: Feiten en Vooroordelen’. Op het symposium laten onderzoekers en studenten van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap aan de scholieren zien hoe religie en media elkaar beïnvloeden en ook hoe zij zelf hierdoor worden beïnvloed. Het symposium wordt afgesloten met een College Tour met comédienne Soundos el Ahmadi, bekend van onder meer De Wereld Draait Door. Dit meldt de RuG.

Het symposium wordt geopend met een lezing door professor Wouter Slob, bijzonder hoogleraar Protestantse Kerk, Theologie en Cultuur. Hij zal de scholieren laten zien hoe religie en media op elkaar inwerken met historische én hedendaagse voorbeelden, zoals The Passion en IS, en hoe (social) media ons mensbeeld mede vormgeven. Daarna gaan de leerlingen in workshops aan de slag met onderzoekers en studenten van de faculteit. Daarbij kunnen de scholieren kiezen uit onderwerpen als ‘Star Wars en religie’, ‘Moslimvluchtelingen in de media’, ‘Mediagebruik door fundamentalisten’ en ‘Jezus in de beeldende kunst’.

Tot slot krijgen de leerlingen de kans om Soundos el Ahmadi vragen te stellen over haar ervaringen in de media. Door haar Nederlands-Marokkaanse achtergrond heeft El Ahmadi al vaak te maken met discriminatie als gevolg van beeldvorming en stereotypering door de media.

Het symposium is een project dat de faculteit heeft opgezet samen met de Scholierenacademie van de Groningse universiteit. Het symposium ‘Religie en Media’ is het vierde jaar dat de faculteit een programma aanbiedt voor scholieren. Eerdere thema’s waren ‘Religie en Conflict’, ‘De Dode Zeerollen’ en ‘De Kerk als 3D-geschiedenisboek’. Het huidige symposium is inmiddels volgeboekt maar docenten van het vwo kunnen nog wel gastlessen aanvragen over het thema via www.wetenschapsdate.nl of zelf een nascholingscursus volgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids