Normal_school_blokken_peuter

Het ministerie van Onderwijs organiseert in de maand oktober regionale bijeenkomsten voor onderwijsprofessionals en andere belanghebbenden om te praten over het wetsvoorstel Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen (MrvNS). Staatssecretaris Dekker wil met deze wetsaanpassing ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om een nieuwe school op te richten. De afgelopen maanden is gewerkt aan de hoofdlijnen van de wet. Voor de verdere uitwerking van het wetsvoorstel vraagt het ministerie aan schoolleiders, ouders en beleidsmakers om mee te denken. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Artikel 23 in de Grondwet gaat over de verantwoordelijkheid van de regering voor het onderwijs. Ook de vrijheid van onderwijs is in dit artikel geregeld. Ouders hebben het recht om onderwijs te kiezen dat past bij hun levensbeschouwelijke visie of godsdienst (bijzonder onderwijs). Staatssecretaris Dekker is van mening dat de uitwerking van artikel 23 aan vernieuwing toe is. “De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar de wijze waarop we hier invulling aan geven biedt niet half zoveel ruimte als het artikel doet vermoeden”, aldus de staatssecretaris. Het nieuwe wetsvoorstel moet leiden tot meer dynamiek, ruimte en innovatie voor het “eigentijds en gezond” houden van de onderwijssector.

In de nieuwe wet moeten initiatiefnemers de belangstelling van ouders voor een nieuwe school aantonen met ouderverklaringen of marktonderzoek. Ook moet een startdocument opgesteld worden met uitgewerkte plannen voor de nieuwe school om de kwaliteit van het onderwijs veilig te stellen. Naar verwachting zal het wetsvoorstel begin 2017 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

De nadere invulling van deze voorstellen staat nog niet vast. Het ministerie vraagt geïnteresseerden uit de dagelijks onderwijspraktijk daarom om mee te denken over vragen als: Hoe moet een marktonderzoek eruit zien om betrouwbare informatie te geven? Welke vragen moet het startdocument bevatten? Hoe kan het lokale gesprek over het scholenaanbod en de huisvesting van (nieuwe) scholen het beste worden gevoerd?

Het ministerie organiseert hiervoor op verschillende plaatsen in het land bijeenkomsten:

  • woensdag 12 oktober in Amsterdam
  • dinsdag 18 oktober in Eindhoven
  • woensdag 26 oktober in Meppel
  • maandag 31 oktober in Lansingerland
  • vrijdag 4 november in Goes

Geinteresseerden kunnen zich aanmelden voor een bijeenkomst door een mail te sturen aan mrvns@minocw.nl onder vermelding van naam, functie, organisatie en contactgegevens. Deelnemers ontvangen na aanmelding nadere informatie over de bijeenkomst en documenten ter voorbereiding.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids