Normal_prinses_laurentien

Prinses Laurentien heeft vandaag de Week van de Alfabetisering officieel geopend. De erevoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven heeft in haar toespraak opgeroepen de toename van de laaggeletterdheid in ons land te stoppen. Hiervoor wil zij honderd zogenoemde taalambassadeurs inzetten die de komende maanden in gesprek gaan met honderd burgemeesters en wethouders in ons land. Dit meldt de Telegraaf.

Deze taalambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen. Zij konden zelf tot op latere leeftijd niet goed lezen en schrijven. Daardoor zijn zij extra geschikt om vanuit het hele land ideeën te verzamelen om uiteindelijk vier keer zoveel laaggeletterden te kunnen bereiken. “Als we ieder jaar zo'n 100.000 mensen scholen, kunnen we die verontrustende toename van laaggeletterdheid stoppen'', aldus Laurentien. Dat is vier keer zoveel als het aantal mensen dat nu wordt bereikt. 
 
Bij de opening van de week maakte staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat ze 350.000 euro uittrekt voor een project dat laaggeletterden uit de armoede en schulden moet krijgen. Een deel van hun schuld kan worden kwijtgescholden als ze bijvoorbeeld taal- of rekenlessen volgen.
 
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een kind voor te lezen of een treinkaartje via een automaat te kopen. Het aantal laaggeletterden groeit nog steeds. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. De organisatie wil de groei stoppen en minstens 100.000 mensen per jaar scholen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids