Normal_alcoholslot_2

Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) stuurde in 2015 meer mensen op cursus nadat zij door de politie zijn staande gehouden met een te grote hoeveelheid alcohol in het bloed. Dat meldt Het Parool op basis van cijfers van het CBR. 

Vooral Amsterdammers werden relatief vaak betrapt. In zijn totaliteit werden 659 Amsterdammers doorverwezen naar een cursus. Een groot deel van hen, 511 overtreders, kreeg de zwaardere variant opgelegd. Dat aantal lag in de jaren ervoor nog rond de 400.

Het CBR bepaalt zelf of iemand op cursus moet. Als de politie een persoon aanhoudt met een slokje te veel op, dan informeert ze het rijvaardigheidsbureau. Het CBR kan beslissen dat een cursus geen zin heeft, omdat iemand bijvoorbeeld verslaafd is of een psychische stoornis heeft.

Het CBR kan de overtreders verplichten tot twee type cursussen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de gevolgen van drinken en autorijden. Ook krijgen cursisten tips en trucs om in het vervolg niet meer in aanraking te komen met alcohol.

Door redactie Nationale Onderwijsgids