Normal_rss_entry-46517

Slechts een op de tien vluchtelingen met een verblijfsstatus is kansrijk bij het zoeken naar een baan, schatten Nederlandse gemeenten. Ruim 30 procent is niet bemiddelbaar naar een baan. En een grote meerderheid van de vluchtelingen (60 procent) moet eerst aanvullende opleidingen en taallessen volgen alvorens gereed te zijn voor de arbeidsmarkt. Dat melden ANP en Kennisplatform Integratie en Samenleving.

Eén op de zes gemeenten (18 procent) voert een specifiek beleid voor vluchtelingen. Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse gemeenten naar de problemen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dat ondervroeg 197 gemeenten naar ervaringen en knelpunten bij het zoeken naar en vinden van werk voor vluchtelingen. Volgens de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van alle werkzoekenden, onder wie ook statushouders.

Het kennisplatform heeft naar aanleiding van het onderzoek vier adviespunten opgesteld. Zo wil het platform dat gemeenten eerder aan de slag gaan om te kijken wat er per groep nodig is. Ook wordt geadviseerd dat gemeenten intensief samen moeten werken om werk(ervarings)plaatsen te creëren. Daarnaast zouden gemeenten het leren van de Nederlandse taal als onderdeel van het traject naar werk moeten zien. Tot slot adviseert het platform om gebruik te maken van goede en slechte ervaringen in andere gemeenten.

© Nationale Onderwijsgids