Normal_studenten1

Een studentenstop invoeren voor bepaalde opleidingen is onvermijdelijk. Dat zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. Aanleiding voor zijn uitspraken is de uitzending van De Monitor, waarin werd gesteld dat universiteiten een veel te rooskleurig beeld schetsen van de arbeidsmarktkansen van afgestudeerden. Dat meldt NPO Radio 1. 

“Op een gegeven moment moet je bij bepaalde studies een zogeheten arbeidsmarktfixus stellen”, aldus Duisenberg. “Het doet pijn om dat als liberaal te zeggen.” Bij opleidingen zoals psychologie en orthopedagogie worden meer studenten opgeleid dan dat er plaatsen zijn op de arbeidsmarkt. Om toch aan de bak te komen moeten studenten onbetaalde werkervaringsplekken aangrijpen of werken onder niveau, in de hoop om vervolgens een baan op niveau te kunnen krijgen.

Opleidingen krijgen meer geld als zij meer studenten aannemen, dus lijkt er iets mis met het bekostigingssysteem. Duisenberg vindt het niet reëel om van opleidingen te verwachten dat zij het aantal studenten gaan terug dringen. “Opleidingen zijn voor een deel van hun inkomsten afhankelijk van het aantal studenten. Deels is dat terecht: als je meer studenten hebt, dan maak je ook meer kosten. Maar het kan ook een perverse prikkel zijn.”

De liberaal heeft Kamervragen ingediend na de uitzending van De Monitor. 

© Nationale Onderwijsgids