Normal_normal_ouderen-bejaarde-verzorging

In Katwijk krijgen tien vluchtelingen een bijzondere kans om hun medische achtergrond te benutten. Zij krijgen in samenwerkingen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de unieke kans om te wonen in een verpleeghuis waar zij een opleiding volgen om ouderen te verzorgen. Dit meldt de NOS.

De tien vluchtelingen uit Syrië en Eritrea hebben in hun thuisland een medische opleiding gevolgd en zijn bovendien streng gescreend voordat zij mochten starten aan de opleiding. Omdat steeds meer hogeropgeleide verpleegkundigen voor ziekenhuizen kiezen, hebben veel verzorg- en verpleeghuizen moeite met het vinden van personeel. Bovendien staan veel kamers leeg omdat ouderen langer thuis blijven wonen door maatregelen vanuit het kabinet. Dat terwijl er weinig woonruimte voor vluchtelingen beschikbaar is.

“Die zaken hebben we op deze manier slim kunnen combineren”, zegt Gerard Herbrink, directeur van het verpleeghuis in Katwijk. Er is een werkgroep opgericht om de plannen zo aan te passen, dat het initiatief goedgekeurd kon worden en de vluchtelingen in hun nieuwe huisvesting konden trekken. Hoewel er aanvankelijk wel wat zorgen waren om een aantal vluchtelingen in het verpleeghuis te laten werken, waren er zeker positieve reacties. Ook de bewonerscommissies stemden in met het plan.

De vluchtelingen kwamen als asielzoeker naar Nederland en hebben een verblijfsvergunning gekregen. Zij krijgen Nederlandse les en worden verder opgeleid in het verpleeghuis.

© Nationale Onderwijsgids