ActiZ: ‘Ouderenzorg heeft hard meer studenten nodig’

Het aantal studenten dat begint met een mbo- of hbo-opleiding tot verpleegkundige neemt af. In de komende tien jaar gaat ruim 30 procent van de zorgverleners met pensioen. Er zijn hard studenten nodig die hen kunnen opvolgen. Branchevereniging ActiZ roept de formerende partijen om de zorgarbeidsmarkt aantrekkelijker te maken. Dit meldt ActiZ.

Zelf werkt de vereniging al met de MBO-raad en Vereniging Hogescholen om meer studenten voor de ouderenzorg te strikken. Instellingen in de sector “rollen hun rode loper uit voor studenten”. In de ouderenzorg krijgen mensen in loondienst al voorrang bij de roostering. Ook willen de organisaties de drempels tussen studie en stage helpen wegnemen en het voor zij-instromers makkelijker te maken om te instromen met mbo-certificaten.

Meer samenwerking tussen formele en infomele zorg

Maar ook als de instroom verpleegkundestudenten straks weer stijgt, blijven de personeelstekorten aanhouden. ActiZ waarschuwt dat de samenleving zich moet voorbereiden om meer samenwerken tussen formele en informele zorg. “En ik ben ervan overtuigd dat daarmee het werken in de zorg voor ouderen en chronisch zieken minstens zo betekenisvol blijft”, aldus voorzitter Yvonne van Stiphout van de ActiZ themacommissie Arbeid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky