Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

Een goed functionerende leerlingenraad is een aanwinst voor de school en voor alle leerlingen, stelt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO). De leerlingen in een dergelijke raad en daarbuiten ervaren democratische besluitvormingsprocessen van dichtbij. De VOO ondersteunt leerlingenraden in het primair onderwijs met workshops op maat. Dat meldt VOO.

“Een actieve en zichtbare leerlingenraad is een prachtige manier om aandacht te besteden aan participatie en burgerschap. Bovendien kunnen de verfrissende inzichten van leerlingen van grote waarde zijn voor team, directie en MR”, aldus de VOO. In de workshops die de vereniging aanbiedt kunnen onder meer de volgende onderwerpen aan bod komen: discussiëren, een werkplan maken, verkiezingen organiseren en een reglement opstellen. De trainer van de vereniging overlegt van tevoren met de leerlingenraad of de begeleider welke onderwerpen aan bod zullen komen.

De workshops worden gegeven op de basisschool van de aanvrager. De workshop duurt 2,5 uur. De kosten voor VOO-leden zijn 315 euro, voor niet-leden 375 euro exclusief de reiskosten van de trainer. Meer informatie over de workshops is te vinden op de website van de VOO.

© Nationale Onderwijsgids