Logo_maastricht_university

De Canadese schrijfster en docente van de universiteit van New York Irshad Manji staat bekend als criticus van de traditionele islam. Op 10 november zal zij aan de Universiteit Maastricht de jaarlijkse Tanslezing verzorging. In jaar lezing getiteld 'Beyond Geert Wilders: Turning Polarization into Constructive Conflict' betoogt Manji dat verschillen van mening essentieel is voor intellectuele diversiteit en menselijke waardigheid. Dit meldt Maastricht University.

In haar lezing stelt Manji dat het niet verkeerd is om met elkaar van mening te verschillen en daarover te twisten. Wel is het van belang dat op zodanige manier te doen dat er recht wordt gedaan aan elkaars verschillen en de vrijheid van meningsuiting niet in het geding komt. Alleen dan ontstaat er een uitwisseling van gedachten en ideeën waar we ons voordeel mee kunnen doen, zegt Manji. Ook bij onderwerpen als religie en cultuur, waarbij iedereen zich tegenwoordig steeds dieper lijkt in te graven in dogma's, is dit mogelijk, zegt de critica.

Manji werd om haar hervormingsgezinde interpretatie van de islam ook wel 'Osama's Bin Laden's worst nightmare' genoemd door de Ney York Times. Ze is de oprichter van het Moral Courage Project dat studenten helpt om beslissingen te nemen mede op basis van hun eigen waarden en normen. Haar boek 'The trouble with islam today: a muslim;s call for reform in her faith' werd in meer dan dertig talen vertaald.

De Tanslezing wordt jaarlijks georganiseerd ter ere van dr. J. Tans, de oprichter van de Universiteit Maastricht. De lezing vindt plaats op 10 november om 20.00. De toegang is gratis, reserveren niet mogelijk. De voertaal van de lezing is Engels.

© Nationale Onderwijsgids