Normal_woordenboek_nederlands

Ruim 6000 immigranten zullen waarschijnlijk het verplichte inburgeringsexamen niet halen voor de deadline van 1 januari 2016. Dat zeggen deskundigen op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  De aanmeldingstermijn voor het examen duurt enkele weken. Ook de voorbereiding op het examen kost tijd. Immigranten die zich nu nog inschrijven zullen het niet redden voor de deadline, denken de experts. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Met de invoering van de Inburgeringsplicht in 2013 zijn immigranten verplicht om het examen af te leggen. Wie het inburgeringsexamen niet binnen de inburgeringstermijn van drie jaar behaalt, moet een boete betalen. Ook kan het gevolgen hebben op het recht om in Nederland te blijven. Veel immigranten nemen deze dreigementen van de overheid echter niet serieus, zegt opleider Sander Bons.

Ten tijde van de invoering van de Inburgeringsplicht vielen ruim tienduizend immigranten onder de examenplicht. Voor hen loopt de inburgeringstermijn per 1 januari 2016 af. Van deze groep moeten echter nog zo'n zesduizend mensen het examen afleggen. Veel van hen geven het wegvallen van financiële steun van de gemeente op als reden om zich niet in te schrijven voor het examen dat ze vaak zelf moeten betalen. Daarbij komt dat de kwaliteit van de aanbieders van inburgeringscursussen ook vaak onder de maat is.

© Nationale Onderwijsgids