Normal_schrijven

Veel belangstellenden kwamen dit weekend naar de stoomcursus schrijven van Lucas Zandberg in Groningen. Maar volgens hem is het onmogelijk om binnen een dag schrijver te worden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De vorige keer dat de schrijver de cursus organiseerde, ging het niet door vanwege een gebrek aan belangstelling. Daarover heeft hij dit keer niet te klagen, want er moesten telkens tafels en stoelen worden bijgeschoven om de aanwezigen een plek te geven.

Het gezelschap bij de introductiecursus is gevarieerd: van studenten Geschiedenis en Rechten tot aan gepensioneerden. “Het kan cursisten zelfinzicht geven. Of iemand over de streep trekken. Je kunt nog zoveel cursussen volgen of boeken erover lezen, uiteindelijk moet je gewoon gaan zitten en schrijven”, aldus Zandberg.

De meeste debutanten zullen geen bestseller schrijven. Zandberg: “Je moet niet denken dat je er rijk van wordt. Van een debuut worden gemiddeld 300 tot 400 exemplaren verkocht.” Enkele jaren geleden meldde Trouw dat een miljoen Nederlanders graag een roman zouden schrijven. “Momenteel zijn familiegeschiedenissen erg populair”, zegt de schrijver. Maar voor zijn cursus gebruikt hij vooral voorbeelden uit zijn eigen werk.

© Nationale Onderwijsgids