Normal_verkeersexamen_fietsen_kinderen__screenshot_

(Novum) - Ouders moeten veel meer met hun kinderen de straat op om juist daar de verkeersregels te oefenen. Kinderen worden dan veel zekerder in het verkeer. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat 30 procent van de kinderen soms angstig is in het verkeer.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ouders zelf niet altijd het goede voorbeeld geven. "Ruim een vijfde van de ouders met kinderen van 7 tot en met 12 jaar houdt zich niet altijd aan de verkeersregels, terwijl 85 procent zich wel als de hoofdverantwoordelijke voor de verkeersopvoeding ziet", aldus VVN. Die ontwikkelde een app voor smartphones en tablet om verkeersgedrag in de praktijk te oefenen.

Ongeveer 25 procent van de ouders oefent verkeersgedrag hooguit eens per maand en een tiende van de ouders oefent dat nooit. "Het oefenen in het verkeer is belangrijk om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Hierbij is een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Ze kunnen hun kinderen coachen in het verkeer, bijvoorbeeld als ze samen naar school fietsen of lopen en daarbij het goede voorbeeld geven", zegt woordvoerster Jos de Jong van Veilig Verkeer Nederland.