Normal_woordenboek_nederlands

Nederlandse les blijkt wereldwijd zeer gewild. Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen zag in een mum van tijd bijna 20.000 aanmeldingen binnenkomen voor de online introductiecursus Nederlands die in maart start. Dit meldt de Telegraaf.

Docent van het Talencentrum, Margriet Hidding, laat weten dat de geïnteresseerden voor de Nederlandse les uit alle hoeken van de wereld komen, zoals Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Uit onderzoek blijkt dat het deels gaat om mensen die Nederland willen bezoeken, er willen werken of studeren. De cursus was half december aangeboden op een Engelse website. “Er is een Engelse website, futurelearn.com, waarop universiteiten uit de hele wereld gratis cursussen aanbieden. Die site heeft miljoenen volgers. Half december is de aankondiging van de training erop gezet en de aanmeldingen stroomden meteen binnen. Er zitten bijvoorbeeld jongeren bij die een Hollands vriendje of vriendinnetje hebben. En een bejaarde man in New York die altijd al onze taal heeft willen leren”, vertelt Hidding.

De cursus blijkt al met succes getest te zijn op asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Met deze cursus kunnen Vluchtelingenwerk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gratis en zelfstandig de basisbeginselen van de taal leren aan mensen die net in Nederland zijn aangekomen. De cursus van drie weken leert de basis van het Nederlands lezen, schrijven en uitspreken. Cultuur en het landschap van Nederland worden ook toegelicht. “Met deze cursus willen we ons profileren bij potentiële nieuwe studenten en medewerkers. Dat wilde het ministerie van Onderwijs ook graag, vooral omdat veel buitenlanders die in Nederland studeren daarna snel weer vertrekken. Dat komt deels doordat ze de taal niet beheersen en zich daardoor minder snel thuis voelen. Het idee is dat ze de taal van tevoren proeven waardoor zij zich sneller hechten”, aldus Hidding. Veel werkgevers prefereren ook dat buitenlandse studenten Nederlands spreken.

© Nationale Onderwijsgids