Logo_universiteit_leiden

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden investeert de komende jaren 1,4 miljoen euro in de productie van nieuwe online cursussen. In 2015 en 2016 zullen er 15 nieuwe MOOCs (Massive Online Open Courses) en 10 nieuwe SPOCs (Small Private Online Courses) worden ontwikkeld. Dit meldt de Universiteit Leiden. 

Met deze forse investering in online onderwijs benadrukt de Universiteit Leiden de huidige en  toekomstige rol van deze vorm van  hoger onderwijs. De universiteit Leiden levert een bijdrage aan belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen  door het wereldwijd beschikbaar stellen van hoogwaardige wetenschappelijke kennis. De Leidse MOOCs worden niet alleen door studenten gebruikt, maar ook veel door professionals.
 
De Universiteit Leiden heeft sinds 2013 zes online cursussen ontwikkeld: vijf MOOCs en één SPOC. De MOOCs op het internationale platform Coursera hebben in totaal meer dan 200.000 deelnemers uit 186 verschillende landen getrokken; gemiddeld zijn dit ongeveer 10.000 deelnemers per maand. MOOCs en SPOCs creëren nieuwe mogelijkheden in het on- en off- campus-onderwijs. MOOCs geven een innovatie-impuls aan docenten en studenten van de Leidse universiteit en leveren een waardevolle bijdrage aan de reguliere opleidingen. Voor studenten geeft het de mogelijkheid om samen te werken met deelnemers van over de hele wereld in een ‘global classroom’. Voor onderzoekers biedt het een laboratorium om op schaal wereldwijd onderzoek te doen met een internationaal publiek.
 
© Nationale Onderwijsgids