Normal_sterren_ruimte_heelal__compfight_

‘GAIA: een Stereoscopische Kaart van de Melkweg’. Dat is het thema van de lezing die wetenschapper Anthony Brown geeft op zaterdag 8 november op invitatie van het Nationaal Ruimtevaart Museum. De lezing vindt plaats in Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad.

De Gaia-ruimtemissie is een ESA Cornerstone-project dat is gelanceerd in 2013. Het belangrijkste wetenschappelijke doel van Gaia is om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census' van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden en ruimtelijke bewegingen van de sterren gemeten worden. Om deze census goed te kunnen interpreteren meet Gaia ook nauwkeurig de kleuren van de sterren (fotometrie), waaruit de leeftijd en chemische samenstelling kan worden afgeleid.
 
Na de lezing is er voor geïnteresseerden ook nu weer gelegenheid om aan een rondleiding langs de ruimtevaartexpositie deel te nemen.
 
Details: 
Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport
Datum: zaterdag 8 november
Aanvang: 10:30 uur (zaal open vanaf 10.00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
 
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl).
 
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).
 
© Nationale Onderwijsgids