Logo_ocw

(Novum) - Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) stelt acht miljoen euro beschikbaar voor talent in de cultuursector. De miljoenen worden verdeeld over twee jaar. Dat schrijft de minister vrijdag in een brief over talentontwikkeling in de sector. Met het geld moet meer ruimte voor experiment komen.

Van de acht miljoen gaat vijf miljoen naar fondsen en 'concrete maatregelen', zoals het coachen van kunstenaars. Drie miljoen gaat in 2014 naar kortlopende leningen met lage rente voor talenten. Het ministerie heeft een inventarisatie gedaan van de wensen in de sector en daaruit bleek onder meer dat instellingen geld willen om beginnen kunstenaars te begeleiden.

"Creatieve en artistieke toptalenten zijn essentieel voor de bloei, het niveau en de dynamiek van het culturele leven", licht Bussemaker toe in haar brief. "Ze zorgen ervoor dat mensen zich kunnen laten inspireren door voorstellingen, films, boeken, exposities en muziek."

Met het geld kunnen onder meer ongeveer honderd talenten gebruik maken van een werkbudget van negenduizend euro per jaar. Die regeling wordt georganiseerd door de Stichting Cultuur-Ondernemen. De gefinancierde talenten worden gevolgd om te kijken of de subsidie zinvol is gebleken.