Logo Centre of Expertise Biobased Economy
Avans hogeschool en de Hogeschool Zeeland University of Applied Sciences gaan als eerste Nederlandse hogescholen een eigen Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkelen. De eerste HBO-MOOC wordt een zes-weekse algemene introductie in biobased economy. “Vanwege de regionale focus spreken wij over een ROOC (Regional Open Online Course) in plaats van MOOC,” zo schrijft de HZUAS op haar website. Dit meldt ScienceGuide. 
 
De MOOC zal worden aangeboden door het Centre of Expertise Biobased Economy. Er is een focus op lokale issues en bedrijven in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De cursus wordt echter wel Engelstalige. Een serie praktijkfilms over wat voor activiteiten de deelnemende bedrijven rond het thema biobased economy ondernemen zal onderdeel worden van de MOOC. 
 
Naar verluid is het de eerste echte MOOC die door Nederlandse hogescholen wordt ontwikkeld. Hoewel er al veel initiatieven op het gebied van online onderwijs door hogescholen zijn gestart, hebben ze nog niet eerder een HBO-MOOC opgestart zo stelt Science Guide. 
 
De HBO-MOOC wordt wel iets anders dan andere MOOC's. Zo is er een regionale focus en mede daardoor is er besloten een fysieke bijeenkomst voor de deelnemers te organiseren aan het slot. Naast regionale thema's zullen onder meer mondiale (milieu)problemen, sociaal-economische factoren die transitie beïnvloeden, agro en chemie, innovatie en natuur, voedsel versus brandstof en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aan bod komen. Er wordt verwacht dat de ROOC in februari 2015 van start gaat. 
 
© Nationale Onderwijsgids