Normal_autisme_hersenen

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen organiseren van 12 tot 16 mei de Lorentz Center Workshop met als centraal thema het brein. Wereldberoemde wetenschappers en beginnende onderzoekers komen naar Lorentz Center in Leiden om vanuit verschillende vakgebieden te spreken over hoe de hersenen informatie verwerken. De publiekslezing op 14 mei is voor iedereen toegankelijk en zal gaan over hoe het bewustzijn te verklaren valt op basis van hersenactiviteit.

Tot dusver kunnen wetenschappers alleen nog simpele processen in de hersenen verklaren. Met de workshopweek willen de organisatoren de ontwikkeling van theorieën over ingewikkeldere hersenprocessen stimuleren. De organisatoren hopen dat de workshops nieuw onderzoek in het grensgebied tussen neurowetenschap, psychologie, filosofie en informatica zal voortbrengen.

Tijdens de workshops staat 'predictive processing' centraal. Deze theorie behandelt de vraag hoe het brein omgaat met onzekere informatie. De hersenen reageren bijvoorbeeld al op iets wat je slechts vanuit je ooghoek ziet zonder dat je precies weet wat het is dat je ziet. Bij het Donders Institute van de Radboud Universiteit houden verschillende onderzoekers zich met dit onderwerp bezig en zij zullen hierover workshops geven.

De publiekslezing op 14 mei gaat over de vraag hoe de mens komt tot een gevoel van aanwezigheid of bewustzijn in een bepaalde ruimte en meer specifiek in een virtuele omgeving. De workshops worden afgesloten met een aantal paneldiscussies tijdens een symposium op 16 mei.

© Nationale Onderwijsgids