Normal_cockpit

In tegenstelling tot wat de voorzitter van Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vorige week beweerde, worden er helemaal niet teveel piloten opgeleid. Er zou juist een dreigend tekort aan kennis ontstaan. Dit melden drie verschillende opleiders bij Nu.nl. 

Hoewel er in Nederland weliswaar weinig vacatures zijn voor piloten, betekent dit volgens de directeuren van vliegopleidingen DFA, EPST en Stella Aviation Academy niet dat er een rem moet worden gezet op de opleidingen. Nederland zou juist een kweekvijver van talent kunnen worden, waar bijvoorbeeld Aziatische maatschappijen graag uit zouden willen vissen. 
 
VNV-voorzitter Steven Verhagen sprak vorige week van een ‘perverse prikkel’ voor opleiders en waarschuwde aankomend studenten, omdat de kosten van de opleiding geheel voor eigen rekening zijn. ‘Bezint eer ge begint,’ zei hij, doelend op de voorbeelden van piloten die zonder werk thuis zitten met een studieschuld van anderhalve ton. 
 
De oproep van Verhagen gaat volgens Eric Duijkers (EPST) veel te ver: “Er zijn schrijnende gevallen die met een hoge studieschuld zitten, maar om te roepen dat scholen niet meer moeten opleiden en dat er sprake is van een perverse prikkel, gaat mij te ver.”
 
© Nationale Onderwijsgids