Vliegtuigen boven Arizona

De KLM Flight Academy (KLS), de vliegschool van vliegmaatschappij KLM, liet studenten jarenlang te laag vliegen tijdens lesvluchten in bergachtig terrein in Amerika. In 2012 kwamen twee Nederlanders en een Amerikaan om het leven toen zij tijdens een dergelijke lesvlucht crashte. Dit meldt het Parool. 

De Nederlanders Lucas Westenberg (student) en het hoofd trainingen van de school, Rob van den Heuvel, kwamen bij de crash om het leven. Het Parool beweert dat de KLS in weerwil van adviezen en waarschuwingen vast bleef houden aan de opdracht om op lage hoogte door het bergachtige Arizona te laten vliegen. Dit blijkt uit een feitenrelaas en verklaringen van betrokkenen die het Parool in handen zou hebben. Deze stukken dienen als onderbouwing van het eindrapport van de Amerikaanse onderzoeksinstantie NTSB over het ongeluk dat nog moet verschijnen. 
 
De KLS bracht haar Amerikaanse activiteiten onder bij de CAE-vliegschool. Volgens de hoofdinstructeur van CAE mag in het berggebied waar de crash plaatsvond niet lager dan 9000 voet (2750 meter) gevlogen worden. Het lestoestel vloog echter bijna een kilometer lager, op 5800 voet (1770 meter). Uit de onderzoeksstukken zouden geen andere mogelijke oorzaken voor de crash naar voren gekomen zijn; het vliegtuig was in goede staat, het weer uitstekend en de brevetten van de inzittenden in orde. 
 
De CAE-vliegschool heeft de voorgeschreven minimumvlieghoogtes aangepast na het ongeluk. De school is echter niet meer actief voor de KLS. De KLM greep vanwege de veiligheidscultuur in bij de KLS. Het management van de KLM Flight Academy werd hierbij vervangen. 
 
 © Nationale Onderwijsgids