Televisie kijken in de herfstvakantie? Van deze programma's leren kinderen iets

De dertigers en veertigers van vandaag de dag keken in hun jeugd naar hele andere televisieprogramma’s dan de huidige generatie. Terwijl bij kinderen uit de jaren ‘80 en ’90 de nieuwsgierigheid werd aangewakkerd door Koekeloere, ‘Er was eens’.. de Mens  - waarbij je alles leerde over het menselijk lichaam - en sommigen onder de tafel doken als Karbonkel voorbij kwam in Ik Mik Loreland, is dat bij de huidige generatie kinderen wel anders. Tv kijken doe je niet meer alleen op de tv, maar ook op een tablet of telefoon. En hoewel er heel veel anders is, bestaan enkele klassiekers nog steeds. Bijvoorbeeld Sesamstraat, het Klokhuis en het jeugdjournaal blijven ook de jeugd van nu aanspreken. De redactie van de Nationale Onderwijsgids zette zeven bekende en iets minder bekende educatieve programma’s op een rij die kinderen (en hun minder jeugdige ouders) blijven aanspreken. 

1. Sesamstraat (0 – 4 jaar NTR)

Sesamstraat is de Nederlandse variant van het Amerikaanse Sesame Street en bestaat als sinds 1976. Sesamstraat, de bekendste straat van Nederland, gaat over een straat met veel verschillende inwoners. Een afwisseling tussen ‘echte mensen’ en ‘poppen’. Bekende bewoners zijn Ieniemienie, Pino en Purk. De items in de straat worden afgewisseld met filmpjes van de Amerikaanse versie, maar dan nagesynchroniseerd. Vaste onderdelen zijn: ‘Het Sesamstraat Nieuws’ en ‘De vraag van vandaag’. Let op! In 2019 werd besloten om voorlopig geen nieuwe uitzendingen meer te maken, want er was meer dan genoeg materiaal. Hopelijk keren er snel nieuwe afleveringen terug!

2. Het Zandkasteel (0 – 4 jaar NTR) 

De bewoners van het Zandkasteel, Koning Koos, Sassa en Toto, wonen samen met hun zeehondje Finnie in een zandkasteel aan zee. Ze beleven verschillende avonturen en als hun neus jeukt, dan begint er de neuskriebeldans. Peuters mogen dan gezellig meedansen met de figuurtjes van Het Zandkasteel

3.  De Boterhamshow (5 - 8 jaar NTR)

De Boterhamshow is een educatief ontbijtprogramma. Het is een grappige talkshow gepresenteerd door poppen. Presentator ‘Opperdepop’ ontvangt verschillende gasten en muzikanten bij hem aan tafel. Ook online is De Boterhamshow te vinden en kunnen kinderen afleveringen terugkijken en leuke spelletjes spelen, zoals bijvoorbeeld ‘boterham gooien’ en ‘poppen aankleden’.

4. Het Klokhuis (9 – 12 jaar NTR)

Het Klokhuis. Wie kent het niet? Het programma bestaat dan wel al sinds 1988, maar het blijft een leuk en educatief programma om naar te kijken. Het programma informeert kinderen over de wereld om hen heen. De thema’s die voorbij komen zijn onder andere: ‘Het evenwichtsorgaan’, ‘Rookverslaving’, ‘Schoonspringen’ en ‘Dood en Afscheid’. Eigenlijk over van alles dat je in het leven tegenkomt. De reportages worden afgewisseld met humoristische sketches over het onderwerp. Op de website van Het Klokhuis vind je ook van alles. Je kan de programma’s terugkijken, maar ook podcasts beluisteren en spelletjes spelen.

5. Willem Wever (9 – 12 jaar KRO-NCRV)

In Willem Wever kunnen kinderen vragen stellen waarvan ze altijd al het antwoord hadden willen weten. Er wordt een expert gezocht die het antwoord zo goed mogelijk probeert uit te leggen en op een visuele manier. Vaak wordt er gebruikgemaakt van proefjes, soms kunnen deze ook thuis nagedaan worden. Willem Wever bestaat al sinds 1994 en heeft verschillende ‘Willems’ gehad voor de presentatie, maar vandaag de dag zijn er twee presentatoren (Tim Senders en Edson da Graça).

6. Het Jeugdjournaal (9 – 12 jaar NOS) 

Het journaal, maar dan speciaal voor kinderen en vanuit een kinderperspectief benaderd. Ook komen er veel onderwerpen aan bod die relevant zijn voor de kinderen, zoals ‘welke dinosaurus was de eerste op aarde’ en ‘waar is de bever die een spoorlijn bedreigde’. Op schooldagen zijn er twee uitzendingen per dag. s’ Ochtends om 08.45 uur en ’s avonds om 19.00 uur. In het weekend is er maar één uitzending om 19.00 uur ’s avonds.

7. Freeks Wilde Wereld (9 – 12 jaar ZAPP)

Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk reist in dit programma de hele wereld over op zoek naar unieke diersoorten. Freek komt oog in oog te staan met sidderalen, orang-oetans en komodovaranen. Hij geeft ook tips over hoe je moet overleven op de meest afgelegen plekken ter wereld, altijd handig voor als je zelf vakantieplannen hebt. In oktober  is er nog een ander programma van Freek te zien: Freeks Jungle School. Vanaf 4 oktober, drie weken lang, geeft Freek antwoord op al jouw vragen over de meest vreemde dieren. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen:  NTR, ZAPP, Freekvonk.nl, KRO-NCRV, NOS