Groene schoolpleinen leiden tot meer rust en concentratie
In de provincie Drenthe wordt hard gewerkt aan het vergroenen van het schoolklimaat. IVN Natuureducatie roept hiertoe al langer op: ‘Maak van je schoolplein een buitenlokaal en zie ook de vele voordelen voor binnen.’ 
Verschillende scholen in Drenthe gaan voortvarend aan de slag. Dit meldt RTV Drenthe. 
 

Scholen in Drenthe aan de slag met vergroening 

Onder andere SBO De Kameleon (Hoogeveen), CKC Het Stroomdal (Zuidlaren), Basisschool Het Octaaf (Assen) en Vrijeschool De Es (Assen) houden zich bezig met het vergroenen van hun school. Vaak is de eerste stap een groener schoolplein. Het tegeloppervlak wordt tenminste gehalveerd en de vrijgekomen ruimte wordt vervangen door groen. 
 
Ook binnen is er een hoop winst te behalen. SBO De Kameleon constateerde dat het zuurstofgehalte in het klaslokaal te laag was en besloot met hulp van IVN aan de slag te gaan met een binnenbos. Vrijeschool De Es ontwikkelt momenteel een buitenlokaal. Het Stroomdal en Het Octaaf kozen voor een vernieuwd schoolplein, waarbij de leerlingen van Het Stroomdal straks via een terras bij hun eigen lokaal kunnen genieten van kronkelpaadjes naar een pluk- en moestuin. De wens is hier om klassen niet de hele dag in hun lokaal te laten blijven, maar ook gedurende de dag veel naar buiten te kunnen gaan. 
 

Groene schoolpleinen: minder pesten en meer concentratie

Het ‘groen’ op pleinen hoeft overigens niet alleen maar groen te zijn, ook natuurlijk materiaal als zand of wilgentakken dragen al bij aan een andere beleving voor de kinderen. Minder tegels en meer natuurlijk materiaal leidt er direct toe dat kinderen anders spelen. In plaats van alleen maar heen en weer rennen, gaan kinderen aan de slag met voelen, kijken, ruiken en proeven. De zintuigen worden veel meer gestimuleerd en het groen daagt ook uit tot meer bewegen. De buitenlucht doet ook de concentratie goed.  
Een belangrijk ander voordeel van de groene pleinen? Uit onderzoek blijkt dat er op groene schoolpleinen minder gepest wordt dan op schoolpleinen die enkel gevuld zijn met tegels. 
 

Groene klaslokalen

Waar de groene schoolpleinen al een tijdje aan de weg timmeren, zet IVN Natuureducatie ook in op binnenbossen. 
Meer groen in de school leidt tot een beter en gezonder binnenklimaat en kent dezelfde voordelen op het gebied van concentratie. Een heel bos planten is wellicht wat lastig, maar scholen kunnen al heel veel doen met bijvoorbeeld een muur van planten en verticale hangsystemen. 
 
IVN Natuureducatie is actief in heel Nederland.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids