Logo_logo_unicef_kinderrechten_festival

Tijdens de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski kreeg basisschool De Vossenschans uit Ter Aar de award voor Beste film. Zij maakten de film ‘Stoepkrijt’ over de rechten van gehandicapte kinderen. Basisschoolleerlingen uit heel Nederland hadden afgelopen schooljaar korte speelfilms over kinderrechten gemaakt voor het filmfestival. Tien groepen stonden in de finale. Dit meldt Unicef.

De jury bestond onder meer uit kinderboekenschrijver Jacques Vriens, zangeres Klaasje Meijer (K3), YouTuber/acteur Teun Peters en Rómeycia Valentijn (winnares Jeugdjournaalwedstrijd 2019). De juryleden vonden de film Stoepkrijt de beste kinderrechtenfilm. “Fantastisch om te zien hoe kinderen films maken over kinderrechten en hoe ze daarbij fantasie en humor gebruiken”, vertelt Klaasje, zangeres van de band K3. “Stoepkrijt sprong er uit. Geweldig hoe de kinderen de rol van juf hadden neergezet.”
 
De kinderen van de basisschool vinden het een verrassing dat ze gewonnen hebben en bedanken iedereen voor het stemmen.  
 
Andere prijzen waren er voor 'Gezond alarm' van basisschool De Blokkendoos uit het Belgische Aartselaar voor de beste acteerprestatie. De film 'Kids switch' van kinderopvang Partou uit Wierden had het Beste kinderrechtenverhaal en de Publieksprijs ging naar de film 'Humanji' van basisschool Neel uit Roermond. 
 
Dit schooljaar namen leerlingen van Nederlandse basisscholen -en voor het eerst ook uit België- onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Kinderen uit bovenbouwgroepen konden aan het filmfestival meedoen door een mini movie, tekening of verhaal over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen kregen bezoek van een filmcoach voor een professionele verfilming van hun idee. Tot 1 juni ging er iedere donderdag een kinderrechtenfilm live in première op YouTube. Het YouTubekanaal van het online filmfestival is met ruim 85 miljoen views en 92.000 abonnees een van de succesvolste educatieve videokanalen van Nederland. Dit schooljaar is 'Gezond Alarm', de kinderrechtenfilm van de Belgische school De Blokkendoos, de best bekeken film met meer dan een half miljoen views in drie maanden tijd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids