Cinekid reikt dertien prijzen uit voor beste film, serie en game voor kinderen

Woensdag 25 oktober heeft Cinekid Festival de Cinekid Leeuwen uitgereikt: 13 prijzen voor de beste films, series, game en app van 2023 voor kinderen. De award voor Beste Kinderfilm is dit jaar uitgereikt aan Linda wil kip! van regisseurs Chiara Malta en Sébastien Laudenbach. De speelfilm Kiddo won de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Kinderfilm en de openingsfilm Jippie No More! werd bekroond met de speciale Jeugdjury Award. De winnende films zijn op vrijdag 27 oktober te zien op de hoofdlocatie in Amsterdam en op verschillende Cinekid locaties in heel Nederland. Dat meldt Cinekid. 

De Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm van 2023 ging naar de animatiefilm Linda wil kip!. Een eigenwijs getekende animatiefilm over Linda en haar moeder, die elkaar vinden in een doldwaze jacht om kip te kopen. De jury, die dit jaar uit Arnaud Demuynck, Daniela Persico, Emma Tirand bestond, vond Linda wil kip!: “Een compleet gekke, grappige en spannende film. De grafische durf, het acteerwerk en de anarchistische toon maken het tot een uiterst originele film, die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Het is modern en universeel, vol liefde en goede humor.” 

Jippie No More!

De jeugdjury, bestaande uit Atay, Hidaya, Kasper, Lennart & Liz, bekroonde dit jaar Jippie No More!  van regisseur Margien Rogaar met de speciale Jeugdjury Award. De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Jaap Peter ‘Jippie’ (Wesley van Klink) en zijn familie, die tijdens de voorbereidingen van het huwelijk van de oudste zus allemaal op hun eigen manier worden uitgedaagd in de liefde. Jeugdjury: “Vanaf het begin waren we onder indruk van de fantastische sfeer van de film, die een serieus verhaal verbindt met veel humor.” Vanaf 13 december zal de film overal te zien zijn in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

Kiddo won de award voor Beste Nederlandse Kinderfilm. Ursa Minor won de Amarte Beste Nederlandse Korte Animatie Award en Magma de Amarte Beste Nederlandse Korte Live-Action Award. In de internationale competities voor korte film werd de film White Lie gekozen als Beste Internationale Korte Live-Action en is de Beste Internationale Korte Animatie Award gewonnen door The Turnip.  

Serieprijzen 

De serieprijzen gingen dit jaar naar Lampje van regisseur Margien Rogaar en naar de serie Hoofdzaken (seizoen 5), waarvan de speciaal voor Cinekid gemaakte reünie aflevering vrijdag te zien is op het festival in Amsterdam. De game Voiceracers van Monobanda, een game die wordt bestuurd door een stem, won de Netwerk Mediawijsheid Game & App Award.  

Beste jeugdmediaprojecten in ontwikkeling 

Ook Cinekid for Professionals, het internationale Industry programma voor de jeugdmedia, reikte awards uit. Drie vakjury's bekroonden de beste jeugdmediaprojecten in ontwikkeling. De Eurimages Co-production Development Award is een prijs van 20.000,- euro voor de ontwikkeling van een Europese coproductie, die werd uitgereikt aan Nico Finds a Treasure van regisseur Konstantinos Frangopoulos en geproduceerd door Anemon.

 De Filmmore Post-Production Award voor het beste live-action project in ontwikkeling is gewonnen door Hanneke & Fiet van regisseur Mischa Kamp en geproduceerd door NL Film & TV.  De prijs is 5.000,- euro om aan de post-productie van het project te besteden bij Filmmore. 

De PUBLIKUM Audience Awareness Award ging naar Big Bang Parade van regisseurs Britt Raes, Hermien Verstraeten, Nienke Deutz, Imge Özbilge, Sine Özbilge, Karolien Raeymaekers en Martyna Koleniec, geproduceerd door Lunanime BV. Zij winnen een op maat gemaakt publieksonderzoekstraject ter waarde van 9.000,- euro.

Publieksprijzen 

 De publieksprijzen worden in de week van 30 oktober bekendgemaakt. Dit gaat om publieksprijzen van Beste Nederlandse Kinderfilm, Beste Kinderfilm.  

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Cinekid