Welke films mag je niet missen tijdens het Cinekid Festival?

De herfstvakantie staat weer op het punt van beginnen. En zeg je herfstvakantie, dan zeg je vaak ook Cinekid Festival daarachteraan. Het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld vindt tussen 15 en 29 oktober op verschillende plekken in Nederland plaats. Er zijn heel veel dingen te beleven, waaronder de games, media-installaties, workshops en masterclasses. De redactie van de Nationale Onderwijs geeft graag enkele tips over welke films & series jij niet kan missen tijdens het festival.

Saïd en Anna (vanaf 4 jaar, 50 minuten) 

Elke dag zijn beste vrienden Saïd (6 jaar) en Anna (7 jaar) te vinden in de Repairshop van Saïds ouders. In de Repairshop worden kapotte spullen gerepareerd en zo krijgen ze een tweede leven. Ondertussen hebben de twee kinderen zo hun eigen problemen waar ze mee moeten dealen, maar die weten zij ook weer op te lossen op een creatieve manier.

Deze kinderserie van de EO gaat op zaterdag 21 oktober om 11.00 uur in wereldpremière in Pathé in Amsterdam. Daar zijn ook de cast en crew aanwezig. De film draait tijdens het Cinekid Festival ook nog op andere locaties. Mochten daar geen kaartjes meer voor te krijgen zijn, dan niet getreurd. Vanaf 23 oktober zal Saïd en Anna ook te zien zijn op NPO Zappelin en NPO Start

 

Jippie No More (vanaf 8 jaar, 90 minuten) 

De oudste zus van Jaap Peter (Jippie) gaat trouwen. Daarom komt de hele familie bij elkaar in het landhuis van opa Willem. Jippie wordt tijdens het feest voor het eerst verliefd op Lily. Alleen vindt Lily het zusje van Jippie, Joe genaamd, veel leuker. De spanningen lopen in de gehele familie uiteindelijk hoog op…

De film is op 21 oktober om 12.15 uur, 22 oktober om 15.30 uur en 25 oktober 15.45 te zien in Pathé Amsterdam te zien. De film draait ook nog op andere locaties in Nederland. 
 

Leeuwin (vanaf 9 jaar, 90 minuten)

Rosie verhuist vanuit zonnig Suriname naar een grijs en kil Nederland. Ze kent ook nog niemand in Nederland. Rosie kan onwijs goed voetballen, en dat wordt ook in Nederland gezien. In het meidenteam waarin ze voetbalt vindt ze uiteindelijk ook een beste vriendin. Rosie is de beste van de groep en gaat vol op haar voetbaldroom af, maar dat vindt lang niet iedereen in het team even makkelijk.

De film is op 21 oktober om 16.00 uur en op 26 oktober 15.45 uur te zien in Pathé Amsterdam. De film draait ook nog op andere locaties in Nederland.

 

Juniors (vanaf 10 jaar, 95 minuten)

Jordan en Patrick vervelen zich dood, maar in het Franse dorp waar ze wonen spelen ze voornamelijk Call of Duty. Totdat hun PlayStation 4 er opeens mee ophoudt. De jongens bedenken iets om aan geld te komen voor een nieuwe PlayStation. Ze gaan online geld inzamelen voor Jordan, want hij is doodziek. Zal iemand er ooit achter komen dat dit een leugen is? 

De film is op 21 oktober om 16.00 uur te zien in Pathé Amsterdam, maar de film draait ook nog op andere locaties in Nederland. Op 24 oktober is er nog een masterclass camerawerk met filmmaker Robin Tijdeman. De bedoeling is dat geïnspireerd raakt bij het zien van Juniors. 
 

Hotel Sinestra (vanaf 6 jaar, 85 minuten)

Tijdens een skivakantie in Zwitserland wil Ava graag dat haar overbezorgde ouders verdwijnen. De volgende ochtend blijken alle ouders opeens verdwenen te zijn. Het hotel is nu een groot kinderparadijs. Het duurt niet lang of alles loopt in de soep. Ava doet er alles aan om haar ouders weer terug te krijgen. 

De film is op 22 oktober om 10.15 uur en op 26 oktober om 11.45 te zien bij Pathé Amsterdam. Ook op andere plekken in het land is de film te zien. 

A Summer in Boujad (vanaf 8 jaar, 80 minuten)

De 13-jarige Karim is opgegroeid in Parijs. Zijn moeder is zeven jaar geleden overleden en zijn vader is opnieuw getrouwd en vertrokken richting Marokko. Vader vindt dat Karim in de zomervakantie ook naar Marokko moet komen. Als Karim zijn vader weer ziet is het niet een heel hartelijk welkom. Karim gaat op onderzoek uit en kijkt of hij vrienden kan worden met de kinderen in de buurt, maar hij ontdekt dat het leven in Marokko wel heel hard kan zijn. 

De film is op 22 oktober om 14.15 uur, 24 oktober om 13.15 uur en 25 oktober om 12.15 uur te zien bij Pathé Amsterdam. Ook op andere plekken in Nederland is de film te bekijken.

Okedoeibedankt (vanaf 9 jaar, 90 minuten)

Beste vriendinnen Jamie en Imane vertrekken naar Parijs. Ze willen bij Jamies oma op bezoek. De reis naar Parijs wordt een spannende road trip vol met onverwachte gebeurtenissen. Jamie en Imane leren elkaar en zichzelf nog beter kennen. 

De film wordt voor een groot gedeelte verteld in gebarentaal, want de film is vanuit het perspectief van tieners met een gehoorbeperking opgenomen. 

De film is op 23 oktober om 15.45 uur en op 25 oktober om 13.15 uur te zien bij Pathé Amsterdam. Ook op andere filmlocaties in Nederland is de film te bekijken.
 

Eigenwijze natuur (vanaf 6 jaar, 76 minuten)

Deze animatiefilm laat de wondere wereld van de natuur zien. Het gaat bijvoorbeeld over een kip die op drift is en een meerkoet die van alles verzamelt. Maar ook de belevenissen van een veldmuis die ondergronds leeft komen voorbij. Er is zelf een uitleg over hoe wij beter met de natuur moeten omgaan, wel op een manier die voor kinderen begrijpelijk is uitgelegd. 

De animatiefilm is alleen te zien op 25 oktober om 12.45 bij Pathé Amsterdam. Check de website of de animatiefilm ook op andere locaties in Nederland draait. 
 

100 jaar Disney (vanaf 6 jaar, 90 minuten)

Disney bestaat honderd jaar en dat moeten we vieren. Cinekid Festival doet dit met negen animatiefilms van Disney die door de jaren heen zijn gemaakt. Klassieker Steamboat Willie zal ook te zien zijn.

De film draait op 26 oktober om 16.00 uur en op 27 oktober om 11.15 bij Pathé Amsterdam. Ook in Het Forum in Groningen is 100 jaar Disney te zien. 
 

De reis om de wereld in 80 minuten (vanaf 10 jaar, 90 minuten)

Vaak besef je het je niet, maar over de hele wereld leven kinderen die net als jij ook van alles meemaken. In de vijf verhalen die in deze film centraal staan komen de hoofdrolspelers uit Argentinië, Kirgizië, Nederland, Iran, Tsjechië en Slowakije. Serieuze en minder serieuze onderwerpen worden belicht. Bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met armoede, te jong volwassen worden, dromen van een toekomst die onhaalbaar lijkt en schaamte. 

De film is alleen te zien op 25 oktober om 14.00 uur bij Pathé Amsterdam. Kijk op de website van Cinekid of de film nog op meerdere locaties in Nederland draait. 

Kleine selectie

Het Cinekid-aanbod is enorm. Wij hebben slechts een kleine selectie gemaakt, speciaal voor onze lezers. Wil je het gehele programma zien? Ga dan naar de website van het Cinekid Festival. Ook vind je daar festivallocaties bij jou in de buurt.

De redactie van de Nationale Onderwijsgids wenst iedereen alvast een plezierig festival toe! En een fijne herfstvakantie! 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: EO, Cinekid, Forum Groningen