Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

66 procent van de kinderen denkt altijd goed na voordat hij/zij geld uitgeeft. Twee derde van de kinderen mag niet zelf bepalen wat er met het geld gebeurt en een meerderheid wint liever zelf 20 euro, dan 40 euro om te delen met vier vrienden. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 600 basisschoolleerlingen in het kader van de Week van het geld. Dit meldt Wijzer in geldzaken.

Het thema van de Week van het geld 2019 is ‘Ben jij een held met je geld?’. Twee derde van de kinderen geeft aan dat je een held met je geld bent als je goed nadenkt voordat je iets koopt. Ook het sparen van een deel van het geld wordt veel gekozen. 
 

78 procent van de kinderen heeft een eigen bankrekening

Van de leerlingen in groep 8 met een eigen bankrekening heeft 69 procent een bankpas. In groep 7 is dit 57 procent en in groep 6 44 procent. 56 procent van de kinderen met een bankpas weet de pincode uit het hoofd. In de meeste gevallen wordt de pincode van het kind door iemand anders onthouden. Kinderen betalen duidelijk het vaakst met contant geld (88 procent). Drie van de tien kinderen betalen weleens met de eigen bankpas, bij kinderen uit groep 7 en 8 is dit 34 procent. Een toename ten opzichte van eerder onderzoek van Wijzer in geldzaken in 2018. Toen was dit bij kinderen uit groep 7 en 8 nog 26 procent.
 

62 procent van de kinderen zou zichzelf meer zakgeld geven

85 procent van de kinderen uit groep 6 tot en met 8 krijgt zakgeld. Gemiddeld is dit 10,06 euro per maand. Twee derde ontvangt het zakgeld contant. Drie van de vijf kinderen zou zichzelf meer zakgeld geven als dit door henzelf bepaald mag worden. Kinderen uit groep 7 en 8 krijgen gemiddeld respectievelijk 10,08 en 11,63 euro zakgeld per maand. Groep 6-ers krijgen met 8,46 euro gemiddeld per maand een stuk minder.
 

Week van het geld 2019

De Week van het geld vindt plaats van 25 tot en met 29 maart. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten geven deze week ruim 5.000 gastlessen en workshops op basisscholen door het hele land. Kijk voor alle activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids