Normal_speelplaats_schoolplein_pauze_spelen

Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf vandaag een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein ‘groenblauw’ inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin. De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ opgericht, dat in totaal 620.000,- beschikbaar stelt voor de komende drie jaar. Dit meldt provincie Zuid-Holland.

Doel van het themafonds is om binnen drie jaar vijfitg scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten. Basisscholen in Zuid-Holland kunnen via het snelloket een bijdrage van 1.000,- tot 15.000,- aanvragen. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein.
 

Groene speelomgeving en buitenlessen

 
Een groenblauw schoolplein biedt niet alleen een prachtige speelomgeving, maar biedt leraren ook de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren. Kinderen komen in contact met de natuur, wat goed is voor hun concentratie en lichaamsbeweging. Ook leveren groene schoolpleinen een bijdrage aan waterberging en hebben ze een positief effect op de biodiversiteit.
 

Feestelijke aftrap

 
Op 1 april vindt de feestelijke aftrap plaats van het themafonds. Basisschool OKC de Westhoek in Maassluis ontvangt die dag een voucher uit handen van gedeputeerde Han Weber en bestuurder Hugo van den Hoek Ostende van het Cultuurfonds, om het schoolplein te vergroenen en klimaatbestendig te maken.
 
Het themafonds heeft vooralsnog een looptijd van 3 jaar. Voor 2019 en 2020 is 200.000,- beschikbaar, voor 2021 is dat 220.000,-. Bij het aanvragen van een bijdrage geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Op www.cultuurfonds.nl/zuidholland/aanvragenZuid-Holland staat meer informatie over de voorwaarden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids